amateur radiostation PA3EKE

lifetime fun

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

HF antenne ZS6BKW

Voor HF gebruik ik een draad dipool ontworpen door ZS6BKW. Dit is een opnieuw berekende G5RV. Deze antenne is de laatste paar jaar behoorlijk bekend geworden en er is genoeg over te vinden op het net.  Wat minder bekend is, is dat de antenne ook met twee eenvoudige middelen geschikt te maken is voor 80 en 15. Hierover later meer in dit artikel.

Een ZS6BKW zonder tuner aanpassen op 15 meter? Lees dan verder.

 

De ZS6BKW die  ik gemaakt heb is als volgt:

dipool 2 * 13,75 meter
feeder 450 ohm
wireman open lijn. 12.20 meter

De lengte van 13,75 is gemeten inclusief de lussen die ik nodig had voor de trekontlasting aan de middenisolator

Hieronder een plaatje van de middenisolator. Het ziet er nogal gammel uit, maar het hangt al 4 jaar zo op het dak

isolatie_zs6bkw

 

Feeder met een mantelstroom filter is direct op de set aangesloten

Het resultaat is dat de antenne behoorlijk in de buurt van de 50 ohm komt op de 40, 20, 18 12 en 10 meter band. Op de 40 en 20 kan er geheel zonder tuner gewerkt worden. Op 18,12 en 10 blijft de swr onder de 1:3 en kan makkelijk met een interne tuner worden aangepast.

Ik heb de open lijn via een mantelstroom filter rechtstreeks op de set aangesloten.

De 15 meter band is met geen mogelijkheid aan te passen. Een truc is om de open lijn met 3.54m te verlengen. Het resultaat is een keurige 50 ohm.

Op 80 meter is de truc om aan het uiteinde van de open lijn. Dus nog vóór de smoorspoel een hoogspannings C van 870PF aan te sluiten. Hierdoor is het grootste deel van de 80 meter band wel af te stemmen. Hoe ver is een beetje afhankelijk van het bereik van de interne tuner. Het voordeel is dat de balun niet in de stress raakt.

C van 870pf 2000volt

staande golf keurig netjes zonder tuner.

 

Zo heb ik de c aangesloten op de open lijn. Tussen de bananen stekkers van de wireman zie je de PL259 plug waaraan het mantelstroom filter op zit aangesloten.