amateur radiostation PA3EKE

lifetime fun

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
antenne

HF antenne ZS6BKW

Voor HF gebruik ik een draad dipool ontworpen door ZS6BKW. Dit is een opnieuw berekende G5RV. Deze antenne is de laatste paar jaar behoorlijk bekend geworden en er is genoeg over te vinden op het net.  Wat minder bekend is, is dat de antenne ook met twee eenvoudige middelen geschikt te maken is voor 80 en 15. Hierover later meer in dit artikel.

Een ZS6BKW zonder tuner aanpassen op 15 meter? Lees dan verder.

 

De ZS6BKW die  ik gemaakt heb is als volgt:

dipool 2 * 13,75 meter
feeder 450 ohm
wireman open lijn. 12.20 meter

De lengte van 13,75 is gemeten inclusief de lussen die ik nodig had voor de trekontlasting aan de middenisolator

Hieronder een plaatje van de middenisolator. Het ziet er nogal gammel uit, maar het hangt al 4 jaar zo op het dak

isolatie_zs6bkw

 

Feeder met een mantelstroom filter is direct op de set aangesloten

Het resultaat is dat de antenne behoorlijk in de buurt van de 50 ohm komt op de 40, 20, 18 12 en 10 meter band. Op de 40 en 20 kan er geheel zonder tuner gewerkt worden. Op 18,12 en 10 blijft de swr onder de 1:3 en kan makkelijk met een interne tuner worden aangepast.

Ik heb de open lijn via een mantelstroom filter rechtstreeks op de set aangesloten.

De 15 meter band is met geen mogelijkheid aan te passen. Een truc is om de open lijn met 3.54m te verlengen. Het resultaat is een keurige 50 ohm.

Op 80 meter is de truc om aan het uiteinde van de open lijn. Dus nog vóór de smoorspoel een hoogspannings C van 870PF aan te sluiten. Hierdoor is het grootste deel van de 80 meter band wel af te stemmen. Hoe ver is een beetje afhankelijk van het bereik van de interne tuner. Het voordeel is dat de balun niet in de stress raakt.

C van 870pf 2000volt

staande golf keurig netjes zonder tuner.

 

Zo heb ik de c aangesloten op de open lijn. Tussen de bananen stekkers van de wireman zie je de PL259 plug waaraan het mantelstroom filter op zit aangesloten.

 

spider mobiel antenna

De Spider Multiband mobielantenne.

Deze mobiel antenne heb ik ooit eens gekocht op een vakantietrip door Amerika. Tijdens onze camper trip had ik een TS-50 en een draaddipool voor 10 meter bij mij. Telkens als wij een dagje rust hadden ging de dipool de boom in. Hierdoor onstond er contact met PA0FA die ook met een camper aan het rondtrekken was en op precies dezelfde datum in LA zou arriveren als wij. Een afspraak was snel gemaakt. Jan PA0FA had in LA al een afspraak met een geëmigreerde Nederlandse amateur.  Toevallig was er de volgende dag een radiovlooienmarkt. Natuurlijk weer op zijn amerikaans. Op een onafzienbaar groot parkeerterrein waar de vlooienmarkt van meppel 10 keer in kon.  Hier trof ik een kraampje van " Spider Multiband Antenne" . De eigenaar van de firma stond daar zelf deze antenne aan te prijzen. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik werd snel overtuigd door een aantal amateurs die ook stonden te kijken en er zelf al ervaring mee hadden.   Tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. Het is een ideale  mobiel antenne. Afstembaar door een ferrietkern die de spoel kortsluit. Op de aluminumum mast kunnen maximaal 4 spoelen geschroefd worden. Dus qrv op 4 banden tegelijk. Rondrijden kan wel maar ziet er natuurlijk niet uit. Met zo een kapstok op de trekhaak.  Bij het rijden draai ik meestal alleen de bovenste spoel erop of een tweede in de lengte richting van de auto. Dan vangt ie minder wind. Helaas zijn deze antenne's niet meer leverbaar omdat de fabrikant silent key is.